کبد چرب و انواع آن

 

 

کبد از حیاتی  ترین ساختار های بدن است که وظیفه متابولیسم بسیاری از مواد را بر عهده دارد.

 

 یکی از فعالیت های مهم کبد ذخیره سازی و سوخت و ساز چربی ها در بدن است .کبد طبیعی حاوی 5 گرم چربی ( تری گلیسیرید ) در 100 گرم وزن خود می باشد . هرگاه مقدار چربی بیش از 5 درصد وزن آن افزایش یابد به این حالت کبد چرب گفته می شود .

 

کبد چرب به دو نوع طبقه بندی می شود

 

1-چنانچه عامل اصلی به وجود آاورنده این بیماری الکل باشد به آن کبد چرب الکلیک ( Alcoholic Fatty Liver)  می گویند . مصرف همزمان الکل به همراه غذاهای چرب در ابتلا به این نوع بیماری نقش اصلی را ایفا می کند.

 

2- درصورتی که کبد چرب بدون مصرف الکل به وجود آمده باشد ، به ان کبد چرب غیر الکلیک (Non Alcoholic fatty liver)   میگویند.

 

بیماری کبد چرب غیرالکلی یک بیماری مزمن کبدی است که دامنه گسترده ای از علائم بالینی ( التعاب شدید کبد به همراه فیبروز و گاهی سیروز ) را در بر می گیرد

 

.در این بیماران مقاومت به انسولین و بیماری های قلبی و عروقی نیز از شیوع بالاتری برخوردار است .

 

حدود 10 تا 30 درصد بزرگسالاندر کشور های پیشرفته دجار افزایش چربی در کبد هستند و نیمی از این افراد مبتلا به دیابت بوده و حدود 80 درصد آنها دچار چاقی متوسط و شدید می باشند .

 

چاقی ، افزایش قند خون ، دیابت نوع 2 و افزایش چربی خون از جمله مهمترین علل بروز کبد چرب غیر الکلیک هستند از دیگر عوامل بروز این بیماری میتوان به افزایش سن ، سابقه خانوادگی ، سوء تغذیه ، کاهش وزن شدید ، مصرف دارو ها ( مانند : استروئید ها ، گلوکوکورتیکوئید ها ، متوتروکسات ، آمیودارون ، استروژن سنتتیک و ... ) اشاره کرد .

 

علائم : در بیشتر موارد این عارضه بدون علامت است و با سونوگرافی و سی تی اسکن و بررسی های آزمایشگاهی و مشاهده بالا بودن آنزیم های کبدی ( ALT )  و (AST) و (GGT )  تشخیص این بیماری ثابت می گردد ، ولی در بعضی مواقع فرد از ضعف و بی حالی ، خستگی دائمی و احساس فشار و درد مبهم در ناحیه فوقانی و راست شکم شاکی است .

 

نکات درمانی :

 

کم کردن وزن : از آنجا که اکثر مبتلایان به کبد چرب غیر الکلی چاق هستند کاهش وزن در کنترل این بیماری نقش مهمی دارد . برای کاهش وزن، انتخاب رژیم غذایی نیز باید به درستی صورت پذیرد زیرا کاهش سریع وزن با رژیم های برق آسا خود می تواند سیر بیماری را بدتر کند . کاهش وزن تحت نظر پزشک متخصص تغذیه و با کاهش وزن نیم تا سک کیلوگرم در هفته توصیه می شود .

 

انتخاب رژیم غذایی سالم : رژیم غذلیی پر کربوهیدرات که حاوی میزان قابل توجهی سبزی و میوه و مواد غذایی پر فیبر باشد معمولا بهترین انتخاب برای افراد مبتلا به کبد چرب است .کاهش چربی مصرفی به ویژه چربی های اشباع شده و جایگزینی انها با چربی های غیر اشباع شده که در روغن زیتون و ماهی وجود دارد توصیه می شود .استفاده از نان و غلات سبوسدار باید جدی گرفته شود .

 

انجام ورزش و فعالیت منظم : چاقی به ویژه چاقی شکمی نقش مهمی در افزایش خطر ابتلا به کبد چرب دارد بر همین اساس داشتن پیاده روی منظم حداقل 30 تا 60 دقیقه در روز توصیه می شود .

 

کنترل بیماری های زمینه ای متابولیک : کنترل دیابت و چربی خون در بیماران مبتلا به کبد چرب نقش کمک کننده ای در بهبود این بیماری دارد .

 

محافظت کبد از عوامل خطر : از عواملی که بر روی  فعالیت طبیعی کبد اثر سوء دارند باید پرهیز نمود . از مهمترین این عوامل مصرف الکل و برخی از داروهاست .

 

استفاده از داروهای طبیعی : استفاده از مکمل های گیاهی با شناخت طبیعت بدن از وجود چهار مزاج اصلی ، می تواند از پیشرفت این بیماری جلوگیری نموده و در خیلی موارد سیر معکوس را طی نماید که منجر به درمان این بیماری گردد .

 

طب سنتی و انواع مزاج ها : طب سنتی و شناخت انواع مزاج ها یکی از بزرگترین دستاورد های ایرانیان است که دانستن اصئل ان در حفظ سلامتی و پیششگیری از بیماری نقش مهمی ایفا می کند .

 

تقریبا کلیه فعل و انفعالات شیمیایی در داخل بدن ایجاد حرارت می کند .اندازه گیری این انرژی ایجاد شده به وسیله متابولیسم بازال انجام می گیرد .حال اگر فردی دارای متابولیسم بازال بالاتر از حد طبیعی باشد ان را گرم مزاج و اگر فرد دارای متابولیسم بازال پایین باشد سرد مزاج و حد فاصل ان را مزاج معتدل می گویند .

 

تمام اعمال حیاتی بدن و هرگونه تغییر و تحولی که سراسر دوران حیات در ان به وجود می اید مستقیما به علت مداخله سیستم اعصاب از یک طرف و غدد مترشحه داخلی از طرف دیگر می باشد .

 

یکی از مهم ترین آثار غدد مترشحه داخلی ، دخالت انها در تولید حرارت کلی بدن می باشد تحقیقات نشان داده است که پر کاری بعضی از غدد داخلی خصوصا تیروئید ، هیپوفیز و فوق کلیه باعث افزایش متابولیسم ( سوخت و ساز ) مواد غذایی و در نتیجه افزایش حرارت  کلی بدن شده و بالعکس کم کاری غدد مزبور باعث کاهش متابولیسم و در نتیجه کاهش درجه حرارت بدن می گردد .